Back to Question Center
0

Семалт Експерт зборува за гласовно пребарување - Влијание врз оптимизација

1 answers:

Функции за гласовно пребарување имаат суптилни импликации за оптимизација на пребарувања, но продолжуваатда се зголеми во важност во текот на годините. Се вели дека гласовните пребарувања продолжуваат да се продлабочуваат со јавноста во споредба со прирачникотпишување на прашања во полето за пребарување со паметни телефони.

Artem Abgarian, Виш менаџер за успех на клиентите на Семалт Дигитални услуги, го одредува гласовното пребарување и нејзината релевантност за ефикасноста на оптимизација.

Што е гласовно пребарување?

Говорењето команди во уред со надеж за добивање одговор претставува гласпребарување. Многу врвни компании за дигитална технологија продолжуваат да вклучуваат олицетворени гласовни функции за пребарување на нивните уреди. Примерите вклучуваат "Добро,Google "за Google," Сири "со уреди на Apple," Кортана "од Мајкрософт," Алекса "во Амазон и" Биксби "за Samsung.

Повеќе од половина од вкупниот број пребарувања на Google произлегуваат од паметни телефони. Надвор одовие, дваесет проценти од нив се трага назад до гласовни команди без корисници кои ги допираат нивните екрани. Во моментов, гласовните пребарувања пристапуваат деведесет и петпроценти од англискиот јазик, што ги прави попрецизни. Врз основа на наодите на Google, тоа е еквивалент на препознавање на човечки гласточност.

Причината за популарноста на популарноста на гласот е зголемената употреба на дигиталниот влез во домотасистенти со минимални интерфејси. На пример, Алекса Амазон и Домашниот уред на Гугл се потпираат исклучиво на вербалните барања и команди..Тиеи двајцата се забавни и корисни, што е причината зошто повеќето корисници имаат тенденција да формираат приврзаност слична на домашно милениче за да ги направат разговорите поприродни.

Разговорно пребарување е меѓу најзначајните трендови во оптимизација на пребарувањасо 70 проценти од сите пребарувања кои се состојат од природен јазик. Луѓето зборуваат со нивните дигитални уреди за пребарување на ист начин како што бипоставувајте прашања насочени кон други луѓе.

Релевантно пребарување на глас на резултатите од пребарувањето на Google

Google продолжува да прави големи чекори во разговорното пребарување, што произлегува од негогласовно пребарување, и, следствено, одговарање на прашања. Учи да ги препознава и интерпретира зборовите човечка употреба за да ја искаже намерата на корисникоти да ги испорача најрелевантните резултати.

На пример, во случај Google да добие три идентични пребарувањаво врска со тоа каде да купат чевли, мора да ги прилагоди резултатите од пребарувањето врз основа на релевантност за намерите на клиентите. "Каде можам да купам чевли?" е фактичкибарање. "Каде да купувам чевли" е барањето засновано на мислење. "Каде да купите чевли" е мешавина на мислење и факти, што резултира со неутралностна глаголот кој покажува намера. Овие разлики укажуваат на варијации, намерата зад секоја варијација и способноста да им служи на специфичнирезултатите значително влијаат на значењето што Google го добива од пребарувањето.

Google има повеќе директни одговори за други случаи. Целта на Googleе да служи како едношалтерски систем за враќање на резултатите и насочување на корисниците до точната страница која ги содржи информациите што се бараат. Таа личидавајќи единствен конечен одговор, што го прават Сири или Алекса кога корисниците ги поставуваат прашања.

Заклучок

Брендови и сајтови за е-трговија стравуваат дека картичките за одговор претставуваат огромна заканаза износот на сообраќај кон веб-страница и стапка на кликвания. Тоа може да биде вистина, но картичките за одговор се тука за да останат и најдобра опција за бизниси,е да се натпреваруваат да ги придобијат или да ризикуваат да бидат претекнати од нивните конкуренти Source .

November 27, 2017