Back to Question Center
0

Semalt кажува какви грешки треба да ги избегнувате во SMM

1 answers:

Клиентите во 2017 година очекуваат деловните организации да одржуваат редовна комуникација со нивпреку социјалните мрежи. Сепак, многу компании за електронска трговија ја превиваат ефективноста на промоцијата на социјалните медиуми и пребарувачотОптимизација (SEO) во привлекување и задржување на клиенти.

Џек Милер, менаџер за успех на клиентите Семалт ,илустрира три главни грешки кои организации ги прават кога спроведуваат кампањи за социјални медиуми.

1. Подигнување на кампањата без ефикасна стратегија

Важно е да се развијат цели на социјалните медиуми за да се подобри стратегијата за онлајн маркетинг.Социјалните медиуми маркетинг може да има неколку цели. Една цел може да биде да се подобри брендната свест кај целните клиенти. Друга цел на социјалнамедиумскиот маркетинг може да биде да ги користат социјалните мрежи за да понудат услуги за поддршка на корисниците. Добра стратегија на социјалните мрежи комбинира неколку целиподобрување на интеракциите на бизнисот со целните клиенти. Ефикасна стратегија има добра платформа за социјална мрежа.

Бизнисите кои се занимаваат со производи и услуги за модата или животниот стил се охрабрувааткористете платформи за социјална мрежа на Pinterest или Instagram. Pinterest има функција за е-трговија која им овозможува на клиентите да купуваат производи илиуслуги на интернет. Малопродавачите кои обезбедуваат занаетчиски производи и услуги што ги прават сами, треба да ги користат платформите на YouTube и Facebook порадинивните супериорни можности за споделување на видео. Важно е за бизнис да ги промовира своите сајтови на социјална мрежа.

Споменувањето на социјалните медиуми во е-пошта е исто така ефективен пристап кон промовирање на социјалните медиумисајтови до целните клиенти. Друг добар промотивен оптимизиран пристап претпоставува вметнување на линкови за социјални медиуми на деловната веб-страница.

2. Неуспехот да се слуша и да се одговори

Клиентите секогаш даваат коментари за производите и услугите кои ги нуди бизнисоторганизации. Важно е раководството на компанијата да биде внимателно. Постојат неколку алатки со кои може да се комуницирана клиентот, на пример, Социјално споменување и Hootsuite. Сепак, тие се ограничени во можностите. Затоа, бизнисот треба да биде одговоренна сите мислења од страна на корисниците.

Фејсбук е платформа за социјални медиуми која им овозможува на бизнис ефикасно да реагираатпораките на целните клиенти. Компаниите се соочуваат со неколку предизвици кога испорачуваат услуги и производи. Социјалните мрежи овозможуваатбизниси за да ги информираат клиентите за проблемите или предизвиците во процесот на деловно работење.

3. Задржување од експериментите

Важно е да експериментирате со работата на социјалните мрежи. Бизнисотможат да користат иновативни начини на ангажирање со клиентите. Видео во живо е функција која е достапна на Facebook и Instagram. Тоа го подобрува реалното времекомуникација помеѓу персоналот на компанијата и клиентите. Една компанија може да ја информира целната публика за нов производ преку видео во живофункција.

Бизнисите исто така можат да користат Live Stream за Фејсбук промотивни кампањи. Во живопривлекува огромна публика бидејќи е интерактивна и користи соодветни клучни зборови за оптимизација. Корисниците на социјалните медиуми добиваат можност да побараатпрашања и барање појаснувања. Живата стриминг сесија, исто така, им овозможува на бизнисот да учи од потрошувачите, особено во областаза подобрување на задоволството на клиентите.

Спроведување на оптимизација во вашата пракса може да го подобри социјалните медиуми маркетинг напори. SEO експертиможе да користат ефективни клучни зборови во своите социјални медиуми. Клиентите ќе бидат привлечени кон објави кои имаат релевантни информации заефективноста на некој производ или услуга Source .

November 27, 2017