Back to Question Center
0

Semalt: Не се приклучи на Adware или Malware Infested Extensions

1 answers:

Инсталирањето на екстензии на прелистувачот и додатоците без претпазливост може понекогаш да биде опасно. Без оглед на тоа дали некој е внимателен или не при преземањето да ги додаде во прелистувачот, треба да размислите каде внимателно ги земаат нивните додатоци.

Оливер Кинг, менаџер за успех на клиентите на Semalt , разговара за тоа како да се избегнат опасните проширувања на малициозен софтвер.

Имаше една интересна статија од мрежата која тврдеше дека некои онлајн корисници користат екстензии на прелистувачи за да ги шпионираат другите. За човек што не е добро обучен за тоа како функционира интернетот, може да дојде како шок за нив. Сепак, нема датуми кога постоеле чисти и корисни екстензии на интернет. Компаниите со скриени мотиви завршија добро да ги исчистат од пазарот. Целните екстензии беа оние кои се популарни кај многу корисници. Преку овој начин, тие можеле да соберат многу информации одеднаш.

Компаниите потоа можеа да додаваат кодови за следење на овие екстензии и да ги следат активностите на посетителите или да принудуваат реклами на непознати корисници. Програмерите редовно ги ажурираат нивните екстензии, што го прави тешко да се знае кога трето лице намерно ја контролира системот.

Во моментов, експертите сè уште не изготват дефинитивен начин да се разликуваат меѓу легитимните и не-легитимни екстензии. Причината е едноставна..Не постои начин да се каже компромитиран продолжување од оној што не е. Сепак, благодарение на HTG, истражувачите продолжуваат да ги прегледуваат индивидуалните екстензии за да утврдат дали содржат малициозен софтвер или не.

HTG има јавна листа на сите познати екстензии на adware и malware. За да го знаете статусот на наставката, мора да го инсталирате на листата. За да ги видите моментално инсталираните екстензии, кликнете на поставките и отидете до екстензии од левата страна.

Хром Екстензии

За да го исклучите, откачете го полето за овозможување или избришете го во целост. Ако продолжувањето се појавува на црната листа, веднаш отстранете го од системот. Алтернативно, ExtShield за Хром ги скенира сите достапни екстензии и ги поставува компромитираните настрана врз основа на црната листа.

Штит за Хром

Тоа е една карактеристика која ги прикажува дозволите што ги имаат моменталните екстензии во системот. Таа продолжува да ги следи сите идни инсталации и однесувањето на веб-страницата и ако тие покажуваат какви било знаци на злонамерни намери. Инвеститорот за штит исто така има намера да создаде функција која го известува корисникот кога екстензијата ја менува сопственоста или кога ќе почне да се однесува некако чудно. Уште еден наречен Extension Defender во Chrome Store исто така ги има истите функции, но со повисок рејтинг поради зголемувањето на лажните позитиви во ExtShield.

Прошири бранител

Слично како штит за хром, овој Extension Defender го скенира прелистувачот во потрага по кој било adware, spyware или malware. Со новите потписи секој ден се додава, исто така, скенира и открива какви било абнормалности, кои ги вклучуваат и оние на и надвор од веб-страницата. Има отворен изворен код, што значи дека јавноста може да ја пронајде она што секоја линија на кодот го прави на екстензија. ExtShield нема оваа функција, поради што луѓето имаат поголема доверба во Defender Defender.

Заклучок

Тековната листа служи како прва линија одбрана за онлајн корисници пред програмерите да можат со сигурност да ги идентификуваат идните закани. Поради широките привилегии што ги имаат екстензии, тие поседуваат многу информации што ги прават потенцијалните цели за хакери и други лица со злонамерна намера Source .

November 28, 2017